Produkty tradycyjne, regionalne i lokalne

Produkty wytwarzane metodą tradycyjną, bez konserwantów szczególnie wędliny w ciągu ostatnich lat cieszą się zainteresowaniem klientów. Przepisy Unii Europejskiej i możliwość wprowadzenia tych produktów na europejski rynek są okazją do zapoznania się z wyrobami tego rodzaju. W Polsce uruchomionych zostało szereg procedur, dotyczących zarówno ich rejestracji, przyznawania wyróżnień, nagród, prezentowania na imprezach handlowych oraz w miejscu sprzedaży. Należy tu wymienić m. in. wpisanie niektórych z nich na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa i Rozwoju Wsi, uzyskanych tytułów takich jak Najlepszy Produkt spożywczy danego regionu, znaku jakości Poznaj Dobrą Żywność, przyznanych medali za jakość, wpisanie na Listę Najlepszych Produktów Regionalnych czy przyznanie Polskiego Godła Teraz Polska lub statuetki Perła


Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego TAURUS Sp. z o.o.
ul.Legionow 58
39-220 Pilzno
centrala: (14) 672-15-52
sekretariat tel/fax: (14) 670-61-30
fax: (14) 670-61-41
e-mail:
biuro@stan-taurus.com.pl
www.stan-taurus.com.pl


  Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego"Taurus" powstało w roku 1989 w początkowym okresie przemian gospodarczych kraju. Przez dwa lata funkcjonowało jako mały zakład zatrudniający 15 pracowników, w którym dziennie ubijano 20 świń, 1 krowę i 5 cieląt. Dziś firma Taurus to nowoczesny park maszyn, wdrożony system zabezpieczenia jakości zdrowotnej produktów HACCP oraz ponad 400 osobowy zespół pracowników, który gwarantuje najwyższą jakość i szeroki wybór oferowanego asortymentu.
   Obecna oferta handlowa firmy obejmuje ponad 80 asortymentów wędlin i 15 asortymentów wyrobów garmażeryjnych, z których większość produkowana jest w oparciu o tradycyjne technologie. Wyroby "Taurusa" sprzedawane są na terenie całego kraju, a także mogą cieszyć podniebienia mieszkańców innych państw Unii Europejskiej w Austrii, Anglii, Irlandii, Niemczech i Norwegii. Zakład specjalizuje się w produkcji wyrobów tradycyjnych z zastosowaniem starych, sprawdzonych technologii. Wyroby tzw. swojskie produkowane przez Firmę "Taurus" cieszą się dużym powodzeniem w regionie. Mają też coraz więcej zwolenników poza Podkarpaciem i Małopolską. Najlepszym dowodem uznania dla oryginalności tych wyrobów i ich związku z regionem jest wpis w doku 2006 i 2007 jedenastu produktów firmy na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz nagrody krajowe i regionalne, z których najważniejsze to Polskie Godło Promocyjne TERAZ POLSKA oraz PERŁA 2007 i PERŁA 2008.


Produkty Klasztorne Sp. z o.o.
ul. Kazimierza Wielkiego 11
32-005 Niepołomice
tel. (12) 281-35-90
fax: (12) 376-74-43
e-mail: biuro@produkty-klasztorne.pl

Marka „Produkt Klasztorny” stworzona została przez Opactwo Ojców Cystersów ze Szczerzyca, które od wieków zajmowało się uprawą roli i przetwarzaniem jej płodów wg własnych, do niedawna pilnie strzeżonych receptur. Obecnie produkcja tych przysmaków wydostała się poza mury klasztorne i odbywa się zgodnie z obowiązującymi normami. W ofercie „Cysterskich Produktów Klasztornych” znajdują się wędliny, pasztety, nabiał, makarony, jajka, wyroby kulinarne oraz pieczywo. Produkty te cechuje wyjątkowy smak, gwarancja świeżości oraz eleganckie opakowanie.